DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft geen enkel begrip voor het veto dat permanente leden van de VN Veiligheidsraad Rusland en China hebben uigesproken tegen een resolutie die de Syrische president Bashar al-Assad zou dwingen tot aftreden.

"Het resultaat van het veto is dat het regime in Damascus in zijn vuistje lacht. En dat is het laatste dat we kunnen gebruiken”, zegt Rosenthal in een gesprek met NU.nl.

De resolutie, die zaterdag werd verworpen, was een initiatief van westerse en Arabische landen. Volgens de Russen wordt het geweld door de oppositie minder zwaar veroordeeld dan het geweld door het regime van Assad.

Rosenthal liet direct al weten teleurgesteld te zijn over het veto. "Ik ben van mening dat er een zware verantwoordelijkheid ligt bij de leden van de Veiligheidsraad die het veto hebben uitgesproken. Syrië verkeert in een verschrikkelijke toestand met een regime dat het leger inzet tegen de eigen bevolking. Dat moet stoppen."

De minister ziet in de kwestie rond Syrië geen aanleiding om het voortbestaan van het vetorecht in de Veiligheidsraad ter discussie te stellen. "Het is belangrijk dat de hele internationale gemeenschap achter een resolutie staat."

Libië

Bij de stemming over de VN-resolutie die in maart 2011 militair ingrijpen mogelijk maakte tegen het regime van Muammar Kaddafi in Libië onthielden Rusland en China zich nog van stemming. In de maanden die volgden laaide discussie op over de vraag of de NAVO zijn mandaat om alleen in te grijpen om de burgerbevolking te beschermen niet heeft overschreden.

Op de vraag of dit mogelijk debet is aan het uitblijven van een resolutie tegen president Assad zegt Rosenthal: "Rusland legt dat verband in belangrijke mate en vindt dat de resolutie over Libië vorig jaar te ruim is uitgelegd. Daar zijn Nederland en ook de EU en de VS het niet mee eens."

Militair ingrijpen

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei zaterdag dat militair ingrijpen in Syrië was uitgesloten in de resolutie. Een dergelijk ingrijpen is voor Rosenthal ook niet aan de orde. "De vergelijking tussen Libië en Syrië gaat echt niet op. Syrië ligt in een gebied dat zeer instabiel is en heeft intern ook te maken met allerlei vertakkingen van terroristische organisaties."

Volgens de minister is het wel een optie om de economische sancties tegen Assad verder uit te breiden om "het regime nog verder af te knijpen".

"En we moeten tot maatregelen zien te komen die wel door alle landen van de internationale gemeenschap worden ondersteund", aldus de bewindsman.

Fragment van het interview met Rosenthal:

Lees en bekijk hier het interview met minister Rosenthal

Alles over de onrust in het Midden-Oosten