DEN HAAG - Wanneer de Libische overgangsregering een plek wil heroveren binnen de internationale gemeenschap, dan hoort daarbij dat het land investeert in goede betrekkingen met Israël.

Dat stelt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in een interview met NU.nl, waarin hij vragen beantwoordt van bezoekers van discussieforum NUjij (zie de video’s hieronder).

Rosenthal benadrukt dat de eerste prioriteit van de Nationale Overgangsraad (NTC) is om in eigen land een regering op poten te krijgen. "Maar ik heb met de Libische autoriteiten ook uitvoerig gesproken over de behoefte om weer terug te komen in de internationale gemeenschap. Daar hoort dan ook bij dat er ordentelijke relaties met een land als Israël worden onderhouden", aldus de minister.

Over Egypte, waar in 1979 een vredesakkoord met Israël werd gesloten, zegt de bewindsman: "Ik ga er vanuit dat de nieuwe autoriteiten het akkoord simpelweg overeind houden."

Rosenthal laat weten geen reden te zien om eraan te twijfelen dat "de gezaghebbers (momenteel een militaire junta, red.) het erg belangrijk vinden dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen weer in beweging komt".

Omwentelingen

De omwentelingen in het Midden-Oosten kwamen begin 2011 op gang. Na de val van de Tunesische president Ben Ali en Mubarak van Egypte barstten ook in diverse andere Arabische landen betogingen los tegen de heersende autoritaire regimes.

In Libië leidde de opstand tot een maandenlange burgeroorlog met inmenging van de NAVO, die eindigde toen kolonel Kaddafi in oktober door zijn tegenstanders in de havenstad Sirte werd gepakt en omgebracht. Sindsdien voert de NTC het tijdelijke bewind over Libië, tot aan de verkiezingen die later dit jaar plaatsvinden.

Kritiek

Activisten en juristen hebben kritiek op de overgangsraad, zo zou deze onvoldoende oog hebben voor de politieke positie van vrouwen en niet transparant zijn over de achtergrond van de eigen leden.

Libisch advocate en betoger van het eerste uur Salwa Saad Bugaighis zei daarover tegen NU.nl: "De leden van de Overgangsraad moeten per direct openbaar maken wie ze zijn, bij welke bedrijven ze betrokken zijn en wat hun persoonlijke achtergrond is. Alleen op die manier kunnen we controleren welke rol ze hebben gespeeld in het regime van Kaddafi."

Minister Rosenthal laat weten op de hoogte te zijn van deze kritiek op de NTC. "Maar", stelt de minister, "ik heb in Tripoli met de premier en de president van de overgangsraad gesproken en heb gemerkt dat je hen echt niet hoeft te vertellen hoe belangrijk dit allemaal is."

De NTC ziet volgens de minister in hoe belangrijk het waarborgen van de rechten van vrouwen en minderheden is voor de ontwikkeling van Libië. "Daar heb ik echt vertrouwen in."

NU.nl legde een aantal vragen van NUjij'ers voor aan de minister:

Wat gaat u er aan doen om te voorkomen dat het in Egypte en Libië weer mis gaat? (Zuid van den Hemel op NUjij)

Welke bezwaren hebben Rusland en China precies tegen een VN-resolutie die het geweld in Syrië veroordeelt? (Ectarion op NUjij)

Wat wordt de houding van Nederland ten opzichte van landen als Egypte en Libië als deze, onder de nieuwe regimes, een harde lijn gaan volgen ten opzichte van Israël? (Commrad op NUjij)

Waarom steunen Nederland en de EU de onschendbaarheid van Ali Abdullah Saleh van Jemen, ondanks het geweld tegen betogers? (Klepeltje op NUjij)

Zijn de Arabische opstanden geen intern conflict waarbij we ons afzijdig moeten houden? (The godfather op NUjij)

Kamer

De Tweede Kamer vergadert dinsdag, naar aanleiding van een brief van Rosenthal over steun aan de Arabische landen, over de onrusten in het Midden-Oosten.

Lees ook: Rosenthal fel gekant tegen veto Syrië-resolutie

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten