BRUSSEL - Het CDA verhoogt de druk op CDA-staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) om alsnog gebruik te maken van Europese steun voor voedselhulp aan armen.

Het kan niet zijn dat we uit morele overwegingen enkele miljoenen euro's op de Europese plank laten liggen, stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange maandag.

Het Europees Parlement stemt binnenkort in met een nieuw voorstel voor voedselhulp aan de armste EU-burgers. Voor dit jaar gaat het om 113 miljoen euro.

Crisis

De regering in Den Haag vindt het verstrekken van voedselhulp een taak van de lidstaten zelf. De Lange wijst erop dat de voedselbanken het geld goed kunnen gebruiken, ''nu zo veel mensen worden getroffen door de economische crisis en steeds vaker op voedselhulp zijn aangewezen''.

Ondanks verzet van Nederland besloten de meeste EU-ministers van Landbouw vorig jaar om zeker nog tot eind 2013 voedselhulp aan de minstbedeelde Europeanen te verstrekken.

Oorspronkelijk ging het bij de hulp om het uitdelen van landbouwoverschotten, maar inmiddels bestaat veruit het grootste deel uit financiële steun. Voor de jaren na 2013 moet Brussel nog met een voorstel komen.