DEN HAAG – Er komt een debat in de Tweede Kamer hoe het verder moet met de OV-chipkaart. Een kamermeerderheid wil af van de huidige directie van uitvoerder Trans Link Systems, maar of dat kan is onzeker.

In reactie op aanhoudende problemen heeft de SP een debat met Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu aangevraagd.

Vrijdag onthulde de Telegraaf dat de NS dure leningen aan uitvoerder Trans Link Systems verstrekt, waardoor reizigers nu teveel voor hun kaartje betalen.

Ministerie

De SP wil nu dat het bedrijf Trans Link Systems (TLS) wordt opgeheven en het ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk wordt voor het project.

“Zij zijn met veel belastinggeld opgericht, er zijn veel verliezen gemaakt en de directie beloont zichzelf met vette salarissen ver boven de Balkenendenorm”, zegt kamerlid Farshad Bashir tegenover NU.nl. “Dit komt ten laste van de reiziger en dat moet een keer afgelopen zijn.”

“We moeten door maar niet zo”, zo stelt hij. In zijn ideaalbeeld wordt er meer gekeken naar steden als Hong Kong. “Daar staat de reiziger centraal, heb je geen dubbel opstaptarief en krijg je automatisch het goedkoopste tarief.”

Naïef

VVD-kamerlid Charly Aptroot wil ook graag met de minister in overleg, maar noemt het opheffen van TLS ‘naïef’. “Er is bij de SP meer dan een steekje los. Dat is kapitaalvernietiging. Zij hebben de rechten op de kaart en geven dat niet zomaar op."

"Dus als je TLS opheft valt de kaart uit en dan heb je niets. Dat is kapitaalvernietiging”, vertelt hij NU.nl.

Toch kan het volgens hem niet blijven doorgaan met de problemen. “Er moet wel iets veranderen en we moeten af van het onderling gesteggel”, meent hij dan ook.

Volgens hem moet de centrale aansturing anders. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat uiteindelijk TLS wordt overgenomen door de overheid. “Maar daar moeten we goed naar kijken.”

Zoekend

De PVV is er nog niet uit hoe de toekomst van de OV-chipkaartuitvoerder eruit moet zien. “Wij willen het debat daarvoor gebruiken, maar dat TLS moet worden opgeheven is voor mij wel duidelijk”, zegt kamerlid Leon de Jong.

“Wij hebben altijd al gepleit voor het opheffen van dit arrogante bedrijf. Ik heb er inmiddels vijf moties voor ingediend.” Het liefst ziet de PVV dat het project doorgaat, maar wel opnieuw wordt aanbesteed.

Uit handen

De ChristenUnie wijst erop dat de OV-chipkaart uit handen aan de vervoersbedrijven en de markt is gegeven. “Dat vonden wij al niet zo’n goed idee.  We staan er dan ook open voor om het hier nog eens goed over te hebben”, zegt kamerlid Arie Slob.

Hij is gecharmeerd van de gedachten om de uitvoering toch bij de overheid te leggen. Wat hem betreft volgt op die discussie meteen een debat of niet meer zaken rond OV bij de overheid moeten komen te liggen. “Het gaat niet alleen om Trans Link Systems.”

Opgeschud

Ook GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent is niet gecharmeerd van de huidige situatie. “We hebben de introductie van de OV-chipkaart uit handen gegeven en dat vonden wij sowieso geen goed idee”, stelt ze.

“Dat TLS vind ik ook niet functioneren. Zij reageren traag op calamiteiten, traag op imperfecties in het systeem en problemen. De zaak moet daar flink worden opgeschud.”

GroenLinks voelt veel voor het voorstel van SP’er Bashir om toch het Rijk verantwoordelijk te maken. De huidige aanpak, waarin wordt gekeken naar een nieuw controlerend orgaan boven TLS werkt niet.

“Daar horen we als Tweede Kamer niets meer van en rond de bestaande problemen verbetert er niet veel.”