DEN HAAG - De bekende blauwe brief van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post.

Als het aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en worden de brieven uiteindelijk verleden tijd.

Door een wetswijziging kan het aantal brieven omlaag met tientallen miljoenen per jaar, meldde het ministerie van Financiën maandag.

De Belastingdienst verstuurt jaarlijks zo'n 160 miljoen brieven. De wet vereist dat alle officiële beschikkingen, bijvoorbeeld over toeslagen, op papier staan.

Internet

Weekers wil nog dit jaar een wetswijziging aan de Tweede Kamer voorleggen, zodat de Belastingdienst officiële berichten ook via internet kan gaan versturen. Via een digitale postbus kunnen particulieren en bedrijven dan hun beschikkingen ophalen.

Financiën noemt de toeslagen als voorbeeld. Bij iedere wijziging krijgt de betrokkene nu nog een brief thuisgestuurd, ook al is alle informatie via internet op te vragen. Dat kan best digitaal, vindt de staatssecretaris.

Het ministerie garandeert overigens wel dat mensen die geen computer hebben of er moeite mee hebben, nog steeds hulp zullen krijgen bij hun aangifte.

Berekeningen

Als het aantal brieven in eerste instantie met 50 miljoen omlaag kan, levert dat volgens berekeningen van het ministerie een besparing op van 95 miljoen euro.

Dat komt mooi uit, want de Belastingdienst moet de komende jaren 395 miljoen euro bezuinigen en dat bedrag is met andere plannen nog niet gehaald.