DEN HAAG - Een meerderheid van de Nederlanders vindt het onverantwoord om verder te bezuinigen als het begrotingstekort boven de 3 procent uitkomt. Volgens 57 procent van de kiezers moet de economie in dat geval juist worden gestimuleerd.

Vooral de achterban van de SP, PvdA, GroenLinks en gedoogpartij PVV denken er zo over. Ongeveer 39 procent van de kiezers vindt dat er wel bezuinigd moet worden, zodat het tekort onder de 3 procent blijft.

Hier zijn stemmers op regeringspartijen VVD en CDA vooral voorstander van. Kiezers van D66 nemen een tussenpositie in: 48 procent is tegen bezuinigingen, 45 procent is ervoor.

Dat blijkt uit een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond.

Accijns

In politiek Den Haag circuleert een lijstje met mogelijkheden die ambtenaren zien om nog miljarden euro's te bezuinigen. Het onderzoek van De Hond laat zien dat kiezers over het algemeen tegen lastenverzwaring zijn, al hebben de meesten minder moeite met een verhoging van accijns op sigaretten en alcohol.

Ontwikkelingshulp

Ook is er minder weerstand tegen voorstellen die mensen zelf niet of amper raken, zoals een verdere forse verlaging van het budget voor ontwikkelingshulp. Alleen een meerderheid van de kiezers van GroenLinks en D66 is daar tegen.