DEN HAAG - Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil opheldering van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder Prorail over de problemen op het spoor door het winterweer.

Ze wil vooral weten ''hoe het kan dat met alle investeringen van de afgelopen jaren om het spoor winterklaar te maken, het toch weer niet lukt deze dagen en het de komende dagen ook moeilijk blijft''

Dat zei de bewindsvrouw voor de NOS-microfoon. Ook wil ze een internationaal expert die ervaring heeft met koudweerproblemen inschakelen om de situatie in Nederland te bekijken. Dat zou bijvoorbeeld iemand uit Zwitserland kunnen zijn.

Analyse

Van de NS en Prorail wil Schultz op korte termijn een analyse van de huidige problemen en de oorzaken daarvan. Vorig jaar is afgesproken dat de samenwerking tussen de NS en Prorail en ook de informatievoorziening aan reizigers beter moeten.

De minister vindt het volgens haar woordvoerster vervelend dat het nu opnieuw misgaat met het informeren, omdat reizigers ook bij storingen moeten weten waar ze aan toe zijn.

Parlementair onderzoek

Vakbond FNV Spoor wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de perikelen op het spoor. Dat zei zaterdag bestuurder Roel Berghuis. Hij wil nu eindelijk eens uitgezocht hebben wat de effecten zijn van de spoorsplitsingen, met name voor de NS en Prorail.

Hij noemt de situatie van het spoor op vrijdag en zaterdag ''dramatisch" voor de reizigers, conducteurs en machinisten.

Berghuis vindt het onbegrijpelijk dat Prorail niet in staat is geweest de wissels ijsvrij te houden en te krijgen. Volgens hem schaamt veel spoorpersoneel zich voor het derde jaar op rij in de winter voor de situatie.

Gefaald

De PvdA vindt dat minister Schultz heeft gefaald bij de aanpak van de winterproblemen op het spoor. De grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer reageerde zaterdagavond verbaasd op de aankondiging van de bewindsvrouw dat ze de hulp inroept van een buitenlandse deskundige om de problemen tegen te gaan.

Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch probeert ze daarmee haar straatje schoon te vegen. Hij wijst erop dat Schultz in de Tweede Kamer heeft verklaard dat de aanpak van de NS en Prorail 'winterproof' was.

''Zij is daarvoor politiek verantwoordelijk'', aldus Monasch. Volgens hem moet de minister zo snel mogelijk komen uitleggen waarom haar plannen niet werken. ''Het is Schultz als vantwoordelijke minister die gefaald heeft.''

Debat

De PvdA betreurt het dat Schultz ''niet de moeite neemt om haar waardering uit te spreken voor al het personeel langs de rails en in de stations dat haar uiterste best doet de problemen zoveel mogelijk te verzachten'', stelde Monasch.

De Tweede Kamer wil snel in debat met Schultz over de chaos die door het winterweer op het spoor is ontstaan.