AMSTERDAM - Binnen de GroenLinks-fractie is onenigheid ontstaan over de koers van de partij. Enkele Kamerleden vinden het niets dat fractievoorzitter Jolande Sap toenadering zoekt tot de SP en de PvdA.

Ook zijn er twijfels over haar leiderschap. Dat zeggen bronnen rond de fractie zaterdag in NRC Handelsblad.

Het gemor gaat onder meer over de wijze waarop de partij zich profileert in het politieke debat. De bronnen schetsen een beeld van een soms onzekere fractie met terugkerende onenigheid over de koers van de partij. Door de aanhoudende slechte peilingen zou het zelfvertrouwen bovendien flink gedaald zijn.

Kritiek

Sap weet dat er kritiek op haar leiderschap en het huidige fletse profiel van de partij is. Ze wil zich echter niet verleiden tot populistische stellingnames of meegesleurd worden in de Haagse spelletjes van de goedscorende partijen. "Ik ben ervan overtuigd, en de fractie ook, dat dat op lange termijn de beste strategie is", reageert ze in de krant.

Volgens Sap is er nog genoeg vertrouwen in haar capaciteiten. "Een van de discussies is altijd dat je tijd nodig hebt als nieuwe leider. Maar toen ik aantrad was er unanieme, brede en enthousiaste steun van de fractie. En die is er nog."