AMSTERDAM - Voormalig VVD-minister Ed Nijpels wil dat de Rekenkamer onderzoek gaat doen naar de kosten van de Hedwigepolder.

Hij vreest dat honderden miljoenen euro's verloren gaan door de weigering van staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) om de polder onder water te zetten.

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie willen ook dat de Rekenkamer naar de zaak kijkt, meldt Nieuwsuur.

Nijpels onderzocht in 2008 op welke manieren de natuur kon worden gecompenseerd voor het verdiepen van de Westerschelde. De Hedwigepolder bleek de aangewezen plek.

De afspraken die hierover werden gemaakt met Vlaanderen heeft Bleker aan de kant geschoven. Hij wil de Zeeuwse polder behouden en denkt dat dit 35 miljoen euro extra kost.

Honderden miljoenen

Nijpels vreest echter dat de rekening vele malen hoger uitvalt. Hij spreekt over 'honderden miljoenen' aan extra kosten. Niet alleen zijn alternatieven volgens hem duurder, ook hangt Nederland een schadeclaim van Vlaanderen boven het hoofd, die kan oplopen tot achthonderd miljoen euro.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans laat weten geen behoefte te hebben aan een onderzoek van de Rekenkamer.