DEN HAAG - De overheid moet zelf meer doen om arbeidsgehandicapten binnen de eigen organisatie aan het werk te krijgen.

Dat zegt staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) tegen NU.nl in antwoord op vragen van bezoekers van discussieforum NUjij.

In 2010 waren er binnen de rijksoverheid via de sociale werkvoorziening (WSW) of arbeidsongeschiktheidsregelingen WIA en Wajong een kleine 700 arbeidsgehandicapten in dienst. In 2012 moeten dit er 1000 zijn, stelt hij.

Ook wil hij dat gemeenten het goede voorbeeld geven. "Veel gemeenten doen het al. En waar het nog niet gebeurt zou ik zeggen: kom op jongens, aan de slag."

De Krom presenteerde afgelopen week zijn wetsvoorstel Werken naar vermogen. Deze wet betekent een bundeling van de bijstand, de regeling voor jonggehandicapten (Wajong) en de sociale werkvoorzieningen (WSW).

De wet is er op gericht om minder mensen te laten instromen in deze regelingen, maar zoveel mogelijk aan regulier werk naar vermogen te helpen. De plannen gaan gepaard met stevige bezuinigingen aangezien er minder mensen zullen instromen.

NU.nl legde een aantal vragen van NUjij'ers voor aan de staatssecretaris.

Waarom wilt u korten op de sociale werkvoorziening? Deze mensen doen nuttig werk (100% op NUjij)

Waarom zouden bedrijven in economische crisis kiezen voor iemand met een beperking als ze ook een gezond iemand kunnen kiezen? (Ook bezorgd op NUjij)

Waarom wilt u werkgevers geen quotum opleggen om mensen aan te nemen? (Beer023 op NUjij)

Waarom schuift u de uitvoering van deze wet ook op het bordje van de gemeenten? (Lady van der Haverkamp op NUjij)

Wanneer gaat de overheid zelf het goede voorbeeld geven? Voor zover ik weet werken er bij Sociale Zaken niet meer dan 5 wsw'ers (Ariewo op NUjij)