DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken neemt ''nadrukkelijk afstand'' van het negatieve beeld dat volgens hem in een Duitse brochure wordt geschapen van PVV-leider Geert Wilders.

In de brochure zou de illusie worden gewekt dat Wilders buiten de rechtsstaat en de parlementaire democratie functioneert. ''Een dergelijke interpretatie is onjuist en zou ongepast zijn'', stelde de minister donderdag in reactie op schriftelijke vragen van Wilders.

In de brochure, waarvoor het Duitse ministerie van Justitie subsidie heeft betaald, wordt gewaarschuwd voor extreem rechtse opvattingen. Wilders wordt er twee keer in genoemd.

Zo wordt verwezen naar een bijeenkomst van de Duitse partij Die Freiheit, waar Wilders vorig jaar september te gast was, en naar buttons met daarop het ''onder meer door Geert Wilders gebruikte'' logo van een moskee met een streep er door.

Ambassadeur

Wilders eiste donderdagochtend dat Nederland de Duitse ambassadeur op het matje roept. Dat is niet gebeurd.

Wel zijn er volgens Rosenthal ''directe contacten'' met het Duitse ministerie van Justitie over de kwestie geweest.

Neonazi's

De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, heeft het voorwoord van de brochure geschreven.

Wilders ging er in zijn vragen naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf van uit dat zijn gedachtegoed in het stuk een voedingsbodem voor Duitse neonazi's wordt genoemd. Maar die bewering staat niet in de brochure, aldus Rosenthal.