DEN HAAG - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer is verontwaardigd dat de ooit  beloofde '' uitgestoken hand'' achterwege blijft bij de voorbereidingen van nieuwe miljardenbezuinigingen.

Vrijwel de hele oppositie vroeg donderdag om een debat met Rutte om mee te kunnen praten over mogelijke bezuinigingsmaatregelen, maar regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV voelen daar niets voor.

Net als het kabinet willen zij wachten op nieuwe economische vooruitzichten van het Centraal Planbureau (CPB), die officieel op 20 maart komen.

Woensdag vroeg ChristenUnie-leider Arie Slob al om een ambtelijke lijst met bezuinigingsopties nadat die via de Telegraaf naar buiten was gekomen. In een kort briefje liet Rutte daarop weten dat het gebruikelijk is dat ambtenaren voorbereidingen treffen, maar dat er pas besluiten worden genomen nadat de CPB-cijfers er zijn.

D66-leider Alexander Pechtold verwees donderdag naar de woorden van Rutte bij het aantreden van het minderheidskabinet van VVD en CDA, toen die aankondigde te willen samenwerken met heel de Kamer.