DEN HAAG - Seks met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar moet als verkrachting worden bestraft. CDA en VVD hebben donderdag een wetsvoorstel ingediend om dat te regelen.

Volgens deze partijen ziet de samenleving seks met jonge kinderen als verkrachting, maar was dit nog niet in de wet vastgelegd.

CDA en VVD verwijzen naar een veel gesteunde petitie die oproept seks met kinderen niet langer als ontucht te bestraffen, maar als verkrachting.

Weerloos

Ze leggen wel vast dat het slachtoffer weerloos moet zijn of niet heeft kunnen aangeven geen seks te willen. Zo wordt voorkomen dat een gewenste tongzoen tussen iets oudere kinderen als verkrachting gaat gelden.

Het voorstel kan rekenen op een meerderheid in de Kamer. Onder meer de PvdA gaf aan het te steunen. Minister Ivo Opstelten (Justitie) zei er positief tegenover te staan.

Het wetsvoorstel regelt ook dat de maximale straf voor verkrachting omhoog gaat van 12 naar 15 jaar. Ook hierbij verwijzen de indieners naar een behoefte in de samenleving om ernstige zedenzaken strenger te bestraffen.