DEN HAAG - Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) wuift kritiek vanuit de oppositie weg dat hij zo'n 2 miljoen euro zou hebben verspild door ondanks waarschuwingen de afschaffing van een inkomensregeling voor kunstenaars door te willen zetten zonder een overgangsregeling.

Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Krom wilde de inkomensregeling (WWIK) per 1 januari dit jaar afschaffen, maar de rechter bepaalde dat dat niet zonder overgangsregeling voor de getroffen kunstenaars kon.

Oppositiepartijen als SP en D66 wezen De Krom er donderdag op daar vooraf steeds voor gewaarschuwd te hebben. ''U heeft 2 miljoen van de belastingbetaler verspild door halsstarrigheid'', aldus D66-Tweede Kamer lid Boris van der Ham.

Het kabinet vond dat de WWIK-regeling, een aanvulling op het inkomen van kunstenaars, moest worden afgeschaft omdat voor hen geen andere regels moesten gelden dan voor andere ondernemers of werknemers.

De Tweede en Eerste Kamer stemden er mee in, waarna in een door onder meer FNV Kiem aangespannen rechtszaak werd bepaald dat er een overgangsregeling moest komen.