DEN HAAG – De PVV wil dat alleen kiezers met een Nederlands paspoort mogen stemmen bij verkiezingen.

Dat heeft kamerlid Eric Lucassen woensdag gezegd tijdens een overleg over het verkiezingsproces. Hij hoopt zo onregelmatigheden bij verkiezingen te voorkomen.

Bij lokale verkiezingen, zoals voor de gemeenteraad, zijn ook legale inwoners van Nederland stemgerechtigd die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken.

Lucassen vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het stemproces en alleen de stem moet uitbrengen.

Nu is het in Rotterdam voorgekomen dat mensen geholpen werden in het stemlokaal. Voor de PVV is het een doorn in het oog dat daarmee de anonimiteit onder druk staat.

Politie

Ook wil Lucassen om overtredingen van de kieswet tegen te gaan de politie inzetten. “Dat kan bijvoorbeeld door agenten in burger”, meent de politicus. “Als er problemen zijn moeten die ook volledig uitgerechercheerd worden.”

Disproportioneel

Minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wijst er in haar reactie op dat het 'in veel meer stembureaus goed gaat dan fout gaat'. Ze vindt dat de PVV een beeld schetst dat verkiezingen een puinhoop zijn.

Dat is volgens haar niet zo, en het inzetten van politieteams vindt ze dan ook disproportioneel. Ze wil liever energie steken in het beter opleiden van leden van stembureaus. Dat wordt verplicht.

Paspoort

De minister heeft geen behoefte om de gemeenteraadsverkiezingen alleen toegankelijk te maken voor mensen met een Nederlands paspoort. Zij wijst erop dat dit geen problemen oplost. Wel benadrukt ze dat de Nederlandse nationaliteit verplicht is voor verkiezingen van de Provinciale Staten en Tweede Kamer.