DEN HAAG - ChristenUnie, D66 en GroenLinks zien kansen om alsnog sneller de AOW-leeftijd omhoog te gooien.

Minister Kamp (Sociale Zaken) wilde hier dinsdag niets van weten. Hij blijft voorlopig bij de afspraken met de sociale partners om de pensioengerechtigde leeftijd in 2020 te verhogen naar 66 en daarna de levensverwachting te volgen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel. D66 en GroenLinks hebben een wetsvoorstel voorbereid om de AOW-leeftijd al in 2013 te verhogen in kleine stapjes van twee maanden per jaar. In 2024 is de AOW-leeftijd aanbeland op 67.

In de woensdag in de Telegraaf uitgelekte ambtelijke notitie valt te lezen dat een snellere verhoging van de AOW-leeftijd ook bij de onderhandelingen over extra bezuinigingen op tafel ligt.

ChristenUnie

De ChristenUnie heeft zich het voorstel van D66 en GroenLinks aangesloten. Hiermee ontstaat een parlementaire meerderheid via de 'Kunduz-coalitie' (CDA, VVD, GroenLinks, D66 en ChristenUnie steunden de Kunduz-missie) om al sneller te beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd.

"De PVV steunt de verhoging sowieso niet, waardoor Kamp nu steun krijgt van de PvdA. De minister weet dat hij met de steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie een meerderheid heeft om sneller te verhogen", aldus ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten.

Ruimte

Jesse Klaver (GroenLinks): "Als er straks extra bezuinigd moet worden hoeft het kabinet niet bij de oppositie aan te kloppen. Dus als ze slim zijn kijken ze nu vast of ze op dit punt de ruimte bij ons vinden. CDA en VVD willen het ook, want het staat in hun verkiezingsprogramma."

Volgens Klaver is snelle verhoging nodig om de last eerlijk tussen de generaties te verdelen. "Op korte termijn bezuinigen raakt vaak de zwakkeren, terwijl hervormingen ook een enorme besparing kunnen opleveren. Daarbij staan de dekkingsgraden van de pensioenfondsen onder druk. Die krijgen meer lucht als er sneller verhoogd wordt."