DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is langs geweest bij zorgorganisatie Different en heeft niet kunnen vaststellen dat daar een veelbesproken 'homotherapie' wordt gegeven.

Maar VVD en GroenLinks in de Tweede Kamer zijn niet gerustgesteld en willen nu van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten hoe grondig het onderzoek eigenlijk is geweest.

Jeanine Hennis (VVD) en Ineke van Gent (GroenLinks) klommen dinsdagavond opnieuw in de pen nadat Schippers eerder die dag antwoordde op eerdere vragen over de christelijke therapie waarbij homo's en lesbiennes hun seksuele gevoelens zouden leren onderdrukken.

De Kamer en ook Schippers wilden niet dat deze behandeling zou worden vergoed via het basispakket. De minister stelde dat de zorgverzekering er is voor kosten die worden gemaakt bij de behandeling of het voorkomen van ziekten, en dat homoseksualiteit geen ziekte is.

Aanvaarden

Schippers wilde weten wat er precies aan de hand is en stelt nu dat na inspectie van de IGZ blijkt dat er bij Different ''geen sprake is van het aanbieden van behandeling gericht op het genezen van homoseksualiteit''.

Volgens haar blijkt de veelbesproken aanpak niet gericht op het ''genezen’’ van homoseksuele gevoelens, maar op het aanvaarden van wie men is en op de keuze om wel of niet een homoseksuele relatie aan te gaan.

GroenLinks en VVD vragen zich af wat de minister daarmee bedoelt. Ook willen ze weten of er met oud-cliënten is gesproken of bijvoorbeeld alleen met de directeur van Different.

Hogelijk verbaasd

Het COC en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP) zijn ''hogelijk verbaasd’’ over de stelligheid van de conclusies van Schippers.

''Wij krijgen de indruk dat er alleen is gesproken met de directeur van Different. Hoe kun je zo een goed beeld krijgen van wat er gebeurt? De media staan bol met klachten van cliënten.''

De ChristenUnie vindt dat Schippers moet terugkomen van haar eerdere oordeel. ''Ook de minister was er vliegensvlug bij om te stellen dat ze het te ‘bizar’ voor woorden vond dat dergelijke praktijken plaatshebben in Nederland en ze zou een einde maken aan de vergoeding ervan. Ze heeft daarmee Different ten onrechte in een kwaad daglicht gesteld'', stelt Kamerlid Esmé Wiegman.