DEN HAAG - Het "strategisch omgaan" met overheidsinformatie is in strijd met het publieke belang. De overheid moet transparanter en opener zijn, stelt Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer maandag tijdens de prijsuitreiking van de Journalist van het Jaar in Den Haag.

Brenninkmeijer presenteerde tijdens de uitreiking aan journalist Brenno de Winter, werkzaam voor onder meer NU.nl en Webwereld.nl en in 2011 verantwoordelijk voor diverse primeurs over en het kraken van de OV-chipkaart, een lijst van acht uitgangspunten (pdf) voor een transparantere overheid.

De lijst met normen moet uiteindelijk leiden tot een advies aan de regering. Brenninkmeijer werkt bij het opstellen ervan samen met onder meer een aantal ministeries en de vereniging van onderzoeksjournalisten VVOJ.

"Het verdraaien of achterhouden van informatie komt altijd uit en beschadigt het vertrouwen in de publieke zaak", zo stelt de Ombudsman. Volgens Brenninkmeijer zou de wob eigenlijk overbodig moeten zijn. "De wet is bedoeld om informatie los te krijgen, maar in de praktijk komen journalisten terecht in een oerwoud van procedures die het hen juist erg moeilijk maakt."