AMSTERDAM - Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat de politie het vrijdag voorgestelde boerkaverbod, als dat eenmaal door het parlement is aangenomen, gewoon moet handhaven.

"De minister gaat ervan uit dat de politie de wet loyaal uitvoert", zo benadrukt zijn woordvoerder zaterdag.

De bewindsman reageert hiermee op de kritiek van de centrale ondernemingsraad van de nationale politie in oprichting en van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Frank Giltay, voorzitter van de ondernemingsraad, liet weten het nut en de noodzaak van de maatregel niet in te zien. Boerka's brengen de veiligheid volgens hem niet in gevaar. De NPB spreekt bij monde van zijn voorzitter van 'symboolpolitiek'.

Scholing

Ook GroenLinks-leider Jolande Sap vindt het boerkaverbod symboolpolitiek. Ze zei dat zaterdagochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Volgens Sap zijn er voor vrouwenemancipatie andere dingen nodig, zoals scholing en taalcursussen.

Ze hekelde het feit dat het kabinet zich in allerlei bochten heeft gewrongen om het boerkaverbod acceptabel te maken, zoals een uitzondering voor carnaval. "Misschien trek ik er zelf wel een aan met carnaval", zei ze.

Raad van State

Het kabinet besloot vrijdag om het boerkaverbod, ondanks de zeer kritische opstelling van de Raad van State, toch in te dienen bij de Tweede Kamer. De coalitiepartijen VVD en CDA hebben met de PVV afgesproken dat er deze kabinetsperiode een verbod op gelaatsbedekkende kleding komt.