AMSTERDAM - Ruth Peetoom weet niet zeker of de partijleider van het CDA wel via interne verkiezingen moet worden gekozen.

"Je moet wel de beste man of vrouw krijgen", zegt de partijvoorzitter zaterdag in het Nederlands Dagblad. Ze houdt nadrukkelijk de optie open dat de lijsttrekker voor de volgende verkiezingen door het bestuur wordt aangewezen.

Peetoom, die zegt 'op zich wel enthousiast' over verkiezingen te zijn, vreest dat verkiezingen en de bijbehorende campagne mensen afschrikken om zich beschikbaar te stellen.

"Ik heb er begrip voor dat als je een andere baan hebt, het nogal wat is om je in onzekere lijsttrekkersverkiezingen te storten."

Het idee van een interne leiderschapsverkiezing werd begin dit jaar gelanceerd door vicepremier Maxime Verhagen. Het zou een middel zijn om verdeeldheid binnen de partij tegen te gaan. Verhagen gaf aan zelf niet beschikbaar te zijn voor de functie.

Balkenende IV

Na de val van het kabinet-Balkenende IV begin 2010 wees het partijbestuur demissionair premier Jan Peter Balkenende snel weer aan als lijsttrekker voor de verkiezingen. Na de voor de partij dramatisch verlopen verkiezingen - het CDA verloor de helft van zijn zetels - waren veel mensen ongelukkig met deze gang van zaken.

In een vorige week gepresenteerd intern rapport krijgt het CDA het advies om te kiezen voor het 'radicale midden'. De nieuwe koers moet op het partijcongres in juni worden vastgesteld. Pas daarna kan de partij, zo zei Peetoom eerder, op zoek gaan naar een nieuwe leider.

De partij wordt momenteel geleid door een driemanschap: vicepremier Maxime Verhagen, fractieleider in de Tweede Kamer Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Peetoom.