AMSTERDAM - Een zwartboek met klachten over de verkeerssituatie in Den Haag is door de gemeenteraadsfractie van de PVV in de stad deels verzonnen.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van bronnen bij de fractie. De PVV'ers moesten zelf in de pen kruipen toen een oproep aan Hagenaars om hun beklag te doen over het zogeheten verkeerscirculatieplan van de gemeente onbeantwoord bleef.

Tot twee keer toe, zo zou uit de e-mails blijken, werden in de loop van 2010 fractieleden en medewerkers opgeroepen om klachten in te sturen.

"We hebben vandaag nog een aantal klachten over het Verkeerscirculatieplan nodig", zo luidt de tekst van een van de e-mails. "Ieder een aantal klachtjes typen. 10 minuten werk." De straten waar de klachten over moesten gaan, werden bijgevoegd.

Oproepen

Gemeenteraadslid Richard de Mos geeft toe dat een fractiemedewerker de oproepen deed. Wel zou die daarvoor zijn berispt. "Want dat kan natuurlijk niet", citeert de krant De Mos, tevens Tweede Kamerlid. Alle klachten in het zwartboek zijn volgens hem authentiek.

Het uitlekken van de e-mails maakt volgens De Mos deel uit van een 'lastercampagne'. Eerder deze maand werd bekend dat twee ex-PVV'ers verder gaan onder de naam Onafhankelijk Den Haag. De PVV heeft nog zes van de acht zetels over waarmee de partij in 2010 in de raad kwam.

De Mos zegt ''aan eenieder die ons niet gelooft’’ de e-mailadressen van de klagers te willen tonen. In het zwartboek waren deze adressen onleesbaar gemaakt om de privacy van de klagers te waarborgen.

Aantrekkelijker

Met het verkeerscirculatieplan wil de gemeente Den Haag de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, werken en winkelen.

Ook moet de luchtkwaliteit in het centrum met het plan verbeteren. De PVV is een verklaard tegenstander van het plan en opende kort na de verkiezingen in maart 2010 een meldpunt. Het zwartboek werd in september dat jaar gepresenteerd.

Bekijke de reactie's op dit nieuws op NUlive