DEN HAAG - De VVD misbruikt kinderen als Mauro om naar de kiezers toe een stoer immigratiepraatje te kunnen houden.

Dat stelt Kamerlid Tofik Dibi tegenover NU.nl.

De discussie over hoe om moet worden gegaan met kinderen die al jaren in een asielprocedure zitten, is de laatste maanden steeds harder geworden.

De ChristenUnie en de PvdA presenteerden onlangs een wetsvoorstel om kinderen die al acht jaar in procedure zitten automatisch een verblijfsvergunning te geven. Dibi startte vervolgens namens GroenLinks de petitie Kinderpardon.nu waar al 100.000 ondertekeningen op binnenkwamen.

Donderdag reageerde VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen bij het programma Nieuwsuur op het initiatief van haar GroenLinks-collega. Zij noemt het ongewenst om een nieuwe pardonregeling in te stellen.

Zij ziet een pardon als een beloning op het frustreren van asielprocedures en heeft het een aanzuigende werking op de inzet van kinderen bij een asielaanvraag. Zij roept op haar site lokale VVD'ers op om Kinderpardon niet te steunen.

Kil en koud

Dibi vindt dat de VVD sinds de Mauro-affaire heeft aangetoond een 'kille' en 'koude' partij te zijn geworden. "Ik heb respect voor het CDA, omdat ik bij hun de worsteling zie. De VVD heeft zichzelf een dogmatische houding aangemeten", stelt hij.

"Een paar maanden geleden zei Van Nieuwenhuizen nog dat Leers een uitzondering moest maken voor Mauro, omdat zijn geval schrijnend zou zijn. Nu blijken ze een kille machtspartij die niet meer kijkt naar wat beleid voor mensen betekent."

Ketel

Van Nieuwenhuizen laat in een reactie weten te twijfelen of het Dibi om de inhoud gaat of om de publiciteit. "Dit is wel heel erg de pot verwijt de ketel", stelt ze. "Wie is hier nou mee begonnen?"

De VVD-politica vindt dat Dibi de deelnemers van Kinderpardon heeft misleid door te pleiten voor een pardonregeling voor kinderen. "Nu Kinderpardon geen inhoud blijkt te hebben zegt hij ineens dat het bedoeld is als steun voor het wetsvoorstel van ChristenUnie en PvdA, terwijl daar helemaal niet naar wordt verwezen."

Volgens Dibi is het pardon nodig omdat het de overheid is geweest die jarenlang te traag was in de besluitvorming van asielzaken. "Dat kan je de kinderen dus niet verwijten."

Dialoog

Volgens Van Nieuwenhuizen nam Dibi na het Mauro-debat het initiatief om een dialoog te starten over hoe om te gaan met individuele gevallen. "Ik heb daar positief op geantwoord, maar vervolgens nooit meer iets gehoord."

De VVD-parlementariër erkent wel voortaan geen uitlatingen meer te doen over individuele gevallen. Haar uitspraak tijdens het Mauro-debat dat dit om een schrijnend geval leek te gaan kwam haar op veel kritiek te staan. Ze zou hiermee verwachtingen bij Mauro hebben gewekt dat hij kon blijven.

Respect

Minister Leers (Immigratie en Asiel) zegt vrijdag respect te hebben voor het initiatief van Dibi, maar stelt wel een groot aantal bezwaren te zien. Zo vindt hij het onwenselijk dat mensen kinderen inzetten om huisvesting en status af te dwingen. "Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid, die mogen ze niet afschuiven op de gemeenschap."

Toch wil hij zich niet afzetten tegen de inzet van Dibi voor de kinderen die in zo'n situatie leven. "Je zou geen knip voor de neus waard zijn als je niet op een zorgvuldige manier kijkt naar de situatie van kinderen", aldus Leers.

"Maar zou het niet beter zijn om eerst te zorgen dat procedures versneld worden en dat asielzoekers niet eindeloos procedures kunnen blijven stapelen?"

In februari komt de minister met een pakket maatregelen om dit te regelen.