DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) ontmoet in Europa steeds meer begrip voor de Nederlandse wens om de richtlijnen voor gezinshereniging te beperken.

Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

Welke kant het opgaat is nog niet te zeggen. Alle lidstaten moeten eerst allerlei vragen op dit gebied beantwoorden. Hij denkt wel dat er verschillen van mening zullen blijven ''en dan is het aan de Europese Commissie om er chocola van te maken''.

Leers is in diverse lidstaten geweest om erover te spreken. Er was ''veel herkenning'' van de problemen en de ''Nederlandse open wijze van communiceren wordt door veel lidstaten als constructief ervaren''.

PVV

Gedoogpartner PVV hecht zeer aan een beperking van de gezinshereniging en meldde eind vorig jaar niet aan verdere bezuinigingen mee te werken als die beperking er niet komt.

''Ieder heeft in het spel zijn positie'', zei Leers vrijdag. Maar hij wil net zo goed als de PVV strengere richtlijnen. ''Wat dat betreft trekken we aan hetzelfde touw, aan dezelfde kant.''

Leers wil graag dat de verschillende lidstaten een eigen instrumentarium krijgen om de problemen aan te pakken, omdat die ook per land verschillen. Een dergelijke verscheidenheid is volgens hem op andere gebieden ook niet ongebruikelijk in de Europese Unie.