BRUSSEL - Nederland en enkele andere EU-lidstaten willen dat in de periode 2014-2020 ruim 100 miljard euro minder naar de Europese Unie vloeit.

In deze tijden van bezuinigingen moet ook de unie besparen en nieuwe prioriteiten stellen.

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) vrijdag in Brussel. Hij besprak daar met zijn collega's voor de eerste keer de Europese begroting die door de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is ingediend.

Brussel hoopt op een budget van 1025 miljard voor de komende periode van 7 jaar.

Landbouwsubsidies

Nederland en andere grote nettobetalers willen onder meer het fonds voor landbouwsubsidies bevriezen. Ook moet bepaalde hulp beperkt blijven tot de armste regio's in de armste landen.

Net als Brussel vindt Nederland dat de aandacht meer gericht moet worden op innovatie, onderzoek en het verhogen van de concurrentiekracht.

Knapen pleit voor een stevige verhoging van de fondsen, maar niet in die mate die de Europese Commissie wil. De commissie stelt een verhoging met 45 procent voor; Knapen vindt 25 procent voldoende.

Zoals in het regeerakkoord afgesproken, streeft Den Haag verder naar een forse verlaging van de Nederlandse afdracht aan Europa.