DEN HAAG - Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) accepteert de excuses die het bestuur van onderwijsbond AOb heeft aangeboden voor de uitspraken van bestuurslid Marten Kircz.

Na afloop van de ministerraad zei de minister dat met de excuses voor haar "de kous af is". 

Kircz omschreef Van Bijsterveldt na de lerarenstaking donderdag als de beroerdste minister van Onderwijs die Nederland ooit gehad heeft. Tegen de NOS zei Kircz dat Van Bijsterveldt "niet het intellectuele niveau heeft om minister van Onderwijs te zijn".

Van Bijsterveldt neemt aan dat de excuses die namens het bestuur van AOb zijn gedaan, dus ook afkomstig zijn van Kircz. "Dat excuus is heel belangrijk. Als je samen aan goed onderwijs werkt, is een respectvolle onderlinge relatie noodzakelijk."

Voor de minister blijft het Aob hiermee een onderhandelingspartner. Over de vraag of Kircz na zijn uitspraken zou moeten opstappen, liet Van Bijsterveldt zich niet uit: "Dat is niet aan mij."

Kamer

De Kamerleden Ton Elias (VVD) en Harm Beertema (PVV) reageerden eerder al geschokt op de uitspraken. Ze eisten dat de woorden zouden worden teruggenomen en de AOb excuses aan zou bieden. Als dat niet zou gebeuren, beschouwden ze de AOb niet langer als een gesprekspartner. Dat vond ook CDA-Kamerlid Jack Biskop.