DEN HAAG - Bestuurslid Marten Kircz van onderwijsbond AOb neemt zijn woorden over minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) niet terug.

Kircz zei donderdag na afloop van de lerarenstaking dat Van Bijsterveldt ''niet het intellectuele niveau heeft om minister van Onderwijs te zijn''.

Die kritiek herhaalde hij vrijdag bij BNR Nieuwsradio. Daar uitte Kircz ook flinke kritiek op de Kamerleden Ton Elias (VVD) en Harm Beertema (PVV). Hun opmerkingen over het onderwijs deed hij af als schandelijk. Uitspraken van Beertema over Marokkaanse kinderen noemde hij ''racistisch''. Hij zei zich te schamen voor opmerkingen van Beertema over hoofddoeken en de Koran.

Bij BNR stelde Kircz dat hij met zijn kritiek niet de persoon van de minister wilde beledigen, maar enkel de beleidsmaker en de politicus Van Bijsterveldt. ''In 38 jaar dat ik voor de klas sta, heb ik het nog nooit beroerder gehad.'' Hij noemde haar beleid ''rampzalig voor het onderwijs'', omdat zij in de ogen van Kircz van de ene op de andere dag een knieval voor de PVV heeft gemaakt.

Als Van Bijsterveldt zijn kritiek persoonlijk heeft opgevat, wil hij in dat geval excuses aanbieden. ''Maar voor het zakelijke deel blijf ik achter mijn woorden staan.''