DEN HAAG - GroenLinks beschuldigt minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken ervan dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over zijn standpunt over Israël.

Aanleiding is de gang van zaken rond een kritisch intern rapport van de Europese Unie over het nederzettingenbeleid van Israël.

NRC Handelsblad meldde donderdag dat begin deze week in Brussel onder druk van Rosenthal een verklaring van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over Israël is aangepast.

Nederland zou hebben gevonden dat er in die tekst geen verwijzing mocht staan naar het interne rapport.

Vergadering

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters ontkende Rosenthal vorige week nog tegenover de Kamer dat het rapport op de agenda stond van de vergadering van de EU-ministers en ook dat Nederland hierover al een standpunt had ingenomen.

''Rosenthal heeft niet alleen EU-besluitvorming over Israël tegengehouden, maar ook Nederland verder geïsoleerd'', aldus Peters. Ze heeft een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

Keurige verklaring

Rosenthal wilde er donderdag in een reactie niet veel over kwijt. ''Ik constateer dat er een keurige verklaring is uitgekomen. Van alle 27 ministers. Daar heb ik ook volop aan bijgedragen."

"Ik kan u verzekeren dat de relaties tussen mij en mijn collega's en Nederland en de andere lidstaten van de Europese Unie zonder meer voortreffelijk zijn. Dat Nederland in dit soort zaken alleen zou staan, is ook niet juist. Er waren ook andere landen die zich aansloten bij Nederland.''

Motto

De VVD-bewindsman is ''er niet van onder de indruk'' dat na gedoe over EU-teksten over Israël vaak in zijn richting wordt gewezen. Zijn motto bij de besprekingen over zulke teksten is: ''Alles in het belang van het vredesproces in het Midden-Oosten''.

Vorig jaar moest Rosenthal zich ook om soortgelijke kritiek verantwoorden in de Tweede Kamer. De onderhandelingen over een gezamenlijk standpunt van de EU over het conflict tussen Israël en de Palestijnen liepen volgens hem toen spaak omdat de concepttekst niet evenwichtig was.

Rosenthal vond dat die tekst op gespannen voet stond met het doel om tot hervatting van onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te komen.