DEN HAAG - Het CDA heeft een voorstel om partijen zelf verantwoordelijk te maken voor het openbaar maken van partijgiften, weer ingetrokken.

CDA-Kamerlid Ger Koopmans zei donderdag tijdens het debat over de wet financiering politieke partijen dat politieke partijen zelf openheid moeten geven over de herkomst van giften vanaf 4500 euro.

Het voorstel van Koopmans gaf partijen de mogelijkheid om sanctievrij alsnog de giften voor de buitenwereld af te schermen. 

Koopmans noemde het onwenselijk dat partijen giften verplicht moeten melden bij de minister van Binnenlandse Zaken of de Kiesraad. "De wetgever hoort zich zeer terughoudend op te stellen tegenover politieke partijen", stelt hij.

Toen bleek dat PVV-Kamerlid Brinkman het voorstel omarmde om onder de openbaarheid uit te komen, trok Koopmans het amendement nog tijdens het debat in.

Gepikeerd

De oppositie reageerde eerder tijdens het debat gepikeerd op het voorstel van Koopmans. Volgens hen haalt het CDA de wet hiermee helemaal onderuit, aangezien er feitelijk niks verandert.

Koopmans stelde dat de wet wel degelijk ook met het amendement een aanscherping is. Volgens hem zullen partijen kritisch benaderd worden als zij alsnog geen openheid geven.

Koopmans dreigde de Kamer dat het CDA tegen het wetsvoorstel van haar eigen CDA-minister Spies zal stemmen indien het voorstel van D66-Kamerlid Schouw om verplichte registratie bij de Kiesraad wordt aangenomen door de Tweede Kamer.

Anti-PVV-wet

Brinkman noemde het wetsvoorstel dinsdag een anti-PVV-wet. De PVV zal volgens hem in welke vorm de wet ook wordt aangenomen geen openheid geven over 'de giften van Henk en Ingrid'. Volgens hem zijn er genoeg mazen in de wet om onder de transparantie uit te komen.

Spies nam direct afstand van de uitlatingen van Brinkman. ''Oproepen het niet zo nauw te nemen met de resultaten van een democratisch proces gaan er bij deze minister niet in."

Volgens Spies moet iedereen de uitkomsten van een democratisch proces respecteren en de inhoud als een gegeven beschouwen. ''Dat zou bij iedere volksvertegenwoordiger op het voorhoofd geschreven moeten staan."

Wijzen

De minister heeft uit het debat opgemaakt dat alle partijen zich naar letter en geest van de nieuwe wet over giften zullen gedragen, ''op één partij na."

De minister stelde voor een commissie van wijzen te laten bekijken hoe partijen zich aan de regels houden.