DEN HAAG - Niet alleen in de Tweede Kamer gaan stemmen op om de Voetbalwet verder aan te scherpen, ook de KNVB en de Eredivisie voelen ervoor.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens een hoorzitting in het parlement.

Ook de politiebonden NPB en ACP onderschrijven het idee, al klagen die over de huidige bestuurlijke daadkracht. Allerlei mogelijkheden die allang bestaan om de zaken aan te pakken, zouden niet worden gebruikt.

Er gaan 6 miljoen mensen per jaar naar een wedstrijd. Van hen zijn er 3000 die zich hardnekkig slecht gedragen, aldus de KNVB.

Meer aandacht

Net als de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vinden KNVB en Eredivisie dat er meer aandacht moet komen voor de groepen die zich misdragen als geheel.

''Sta je erbij, dan hoor je erbij'', aldus Bert van Oostveen van de KNVB. Uit de supportershoek klonk echter weer dat je je vooral bij uitwedstrijden al gauw in een groep bevindt zonder dat je er iets aan kunt doen.

Sancties

Bij aanscherping valt te denken aan één soort stadionverbod (nu zijn er civielrechtelijke en strafrechtelijke - op het overtreden van de tweede staan strengere straffen), gebiedsverboden, langere straftermijnen (de KNVB denkt zelfs aan 120 maanden voor een stadion- of gebiedverbod) en een doeltreffender meldplicht, eventueel onder dwangsom.

Volgens Aboutaleb is de meldplicht is nu soms een 'lachertje', omdat iemand na melding soms toch nog naar het stadion kan komen.

Blaastest

De PvdA opperde een blaastest, om te voorkomen dat dronken mensen het stadion binnenkomen. Feyenoord denkt daar volgens Aboutaleb wel aan, maar dat kan alleen steekproefsgewijs.

Ook werd een sanctiemenukaart geopperd, waarop je kunt zien welke straf waarop staat. De KNVB denkt ook nog aan een positief signaal: een soort fankaart voor liefhebbers die zich goed gedragen. Die krijgen dan privileges.

Verschillende deelnemers aan de hoorzitting benadrukten een betere samenhang tussen de partijen die de ongeregeldheden moeten aanpakken. Maar ''Het lijkt of iedereen naar iedereen zit te wijzen'', aldus Annemarie Jorritsma van het Auditteam Voetbal en Veiligheid.