DEN HAAG - De SP is in rap tempo de coalitie in populariteit aan het bijhalen, blijkens de recentste peiling van Ipsos Synovate.

De Socialistische Partij van Emile Roemer komt uit op 29 zetels als er nu verkiezingen zouden zijn. Dat is een sprong van zeven zetels ten opzichte van twee weken geleden.

De VVD en de PVV kampen met zware verliezen. De VVD blijft weliswaar de grootste partij met 32 zetels, maar dat zijn er drie minder dan twee weken terug. Het gat met de SP is nog slechts drie zetels.

De PVV moet zelfs vier zetels inleveren en komt uit 20. Daarmee is de PvdA de partij van Wilders weer voorbij. De PvdA verliest weliswaar een zetel, maar is met 21 zetels weer de derde partij van het land.

Het CDA krabbelt iets op met een zetel winst en komt uit op 16. Het verlies van VVD een PVV betekent wel een laagterecord voor de coalitie. Samen halen VVD, PVV en CDA slechts 68 zetels.

Overige verschuivingen zijn er nauwelijks: D66 14 zetels, GroenLinks 7 zetels, ChristenUnie 5 zetels, Partij voor de Dieren 3 zetels, SGP 2 zetels, 50plus 1 zetel.