AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft ervoor gezorgd dat begin deze week een kritische EU-verklaring over Israël is aangepast.

Dat meldt NRC Handelsblad donderdag op basis van bronnen in Brussel en in andere Europese hoofdsteden.

Nederland wilde niet dat in de tekst een verwijzing stond naar een rapport van de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Israël.

Dat rapport oordeelt kritisch over het beleid van Israël in de bezette gebieden. Volgens de EU-diplomaten in Israël is de tweestatenoplossing verder weg dan ooit door de komst van joodse kolonisten.

In de verklaring die EU-ministers van buitenlandse zaken maandag overeenkwamen, staat dat er vorig jaar 'verontrustende ontwikkelingen op de grond' waren, maar dat de EU onverminderd vasthoudt aan een tweestatenoplossing. Deze passage was eerder scherper, maar daar stak Rosenthal een stokje voor.

Vredesproces

De minister zou het rapport intern willen houden om het vredesproces niet te schaden. Nederland zou, gesteund door Italië, hebben gezegd dat het 'nu niet het moment is om kritiek te hebben op Israël'.

In september blokkeerde Rosenthal al een EU-verklaring over het Midden-Oosten. Deze zou niet evenwichtig en te kritisch richting Israël zijn geweest.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten niet inhoudelijk op de zaak te willen ingaan. "De verklaring is gezamenlijk tot stand gekomen. De verhouding tussen Rosenthal en zijn collega-ministers is als altijd voortreffelijk", laat een woordvoerder weten.