AMSTERDAM - D66-europarlementariër Marietje Schaake vindt dat EU-buitenlandchef Catherine Ashton 'beschamend slecht' functioneert.

Ze vindt dat de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie vervangen moet worden.

"Deze functie is essentieel voor de toekomst van Europa en moet gered worden van iemand met zo'n gebrek aan competenties", zegt Schaake deze week in een interview met Vrij Nederland.

Arabische Lente

Ze vindt dat Ashton onder meer tekort is geschoten tijdens de Arabische Lente, waarin Europa volgens haar te weinig eensgezind optrad.

Schaake staat naar eigen zeggen niet alleen in haar kritiek. "Er zijn veel klachten over het functioneren van Ashton en haar dienst. Heel Brussel praat erover."

Wissel

Het Europees Parlement kan een eurocommissaris niet wegsturen. Schaake wil desondanks dat het functioneren van Ashton grondig tegen het licht wordt gehouden.

"Binnenkort zit Ashton op de helft van haar termijn. Dat lijkt me een goed moment om haar functioneren te evalueren. En wie weet kan er wel een wissel plaatsvinden binnen de Europese Commissie? Als je iets wilt veranderen, dan kan dat heus wel."

Oneens

VVD-europarlementariër Hans van Baalen is het oneens met Schaake en noemt haar kritiek 'makkelijk en gratuit'.

"Ashton heeft aanloopproblemen gehad, maar doet het nu heel behoorlijk. Ze heeft bovendien een onmogelijke functie: ze heeft te maken met een hoop ego's in de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Laat haar de termijn van vijf jaar uitdienen."