AMSTERDAM - Ruim 15 procent van de tandartsen vraagt sinds deze maand fors meer voor behandelingen. Soms is de rekening zelfs twee keer zo hoog als bij goedkopere collega's.

Dit blijkt donderdag uit onderzoek van de NOS.

Sinds 1 januari gelden er geen maximumtarieven meer in de mondzorg. Tandartsen kunnen nu zelf bepalen wat zij voor een behandeling vragen.

Het gaat om een experiment van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Ze dreigt de proef nu echter stop te zetten als tandartsen misbruik maken van hun vrijheid.

Zwarte lijst

Het experiment moest juist zorgen voor meer concurrentie, lagere prijzen en hogere kwaliteit. Een groot deel van de Tweede Kamer is bezorgd en vindt dat patiënten gewaarschuwd moeten worden.

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks en gedoogpartij PVV vinden dat zorgverzekeraars een zwarte lijst van dure tandartsen moeten publiceren. Daardoor kunnen patiënten precies zien welke tandartsen duurder zijn dan andere.

Onaanvaardbaar

Ook zorgverzekeraar Coöperatie VGZ stelt dat de onaanvaardbaar duurder zijn geworden.  Volgens de verzekeraar zijn de ingrepen gemiddeld 7 procent duurder geworden.

VGZ adviseert minister Schippers om de tarieven voor de mondzorg voor kinderen en gehandicapten uit het experiment met vrije tarieven te halen en voor deze groepen weer tarieven vast te stellen.