AMSTERDAM - Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft de Chinese ambassadeur op het matje geroepen over het bericht dat de dochter van de Chinese advocate Ni Yulan China niet mag verlaten.

Ook doet de Nederlandse ambassade in Beijing navraag bij de Chinese autoriteiten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Yulan heeft de Mensenrechtentulp 2011 toegekend gekregen voor haar strijd tegen gedwongen huisuitzettingen van burgers door de Chinese overheid. Omdat de activiste vastzit, zou de prijs volgende week dinsdag in Den Haag aan haar dochter Dong Xuan worden overhandigd.

Fraude

De Chinese activiste wordt verdacht van fraude. Ze zou feiten hebben vervalst in een poging vastgoed te stelen. Daarnaast is haar ten laste gelegd dat ze samen met haar man onrust zou hebben veroorzaakt in een hotel toen ze werd vastgehouden door de politie.

Van de Chinese autoriteiten heeft de dochter van Ni Yulan echter geen toestemming gekregen het land uit te reizen. Ze zou onderweg naar Nederland zijn opgepakt. D66-leider Alexander Pechtold riep Rosenthal eerder woensdag al op actie te ondernemen als de berichten inderdaad klopten.

Mensenrechtentulp

De Mensenrechtentulp is een Nederlandse staatsprijs die sinds 2008 wordt toegekend aan personen die uitzonderlijke moed hebben getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van hun medeburgers.

De tulp wordt normaal gesproken uitgereikt op de Internationale Mensenrechtendag, 10 december. Afgelopen jaar werd uitreiking van de Tulp uitgesteld, om de rechtszaak tegen Ni Yulan niet te schaden.