BRUSSEL - Het hoofd van een commissie die de Europese Unie adviseert over persvrijheid heeft de machtsconcentratie in de Hongaarse media, onder leiding van de Hongaarse premier Viktor Orban, sterk afgekeurd.

Volgens Vaire Vike Freiberga wordt hiermee de persvrijheid in Hongarije ondermijnd.

"Het zou verstandig zijn als Hongarije en zijn leiders wetten en regels die eerder werden aangenomen heroverwegen zodat ze geen inbreuk vormen op verscheidene fundamentele principes", aldus Freiberga, voormalig premier van Letland.

Een belangrijke stap die de macht van Orban over de media vergrootte was een nieuwe mediawet die de regeringspartij van Orban de mogelijkheid geeft om berichten in de staatsmedia te beïnvloeden. Kritische journalisten hebben de zak gekregen en de dreiging van forse boetes heeft andere journalisten gedwongen tot zelfcensuur.

Volgens Freiberga legt dit druk op de media en is elke bron van druk een potentieel gevaar, omdat de vrijheid van meningsuiting er door wordt beperkt.

De kritiek op de persvrijheid in Hongarije verergert de spanningen tussen Hongarije en de Europese Unie. De EU heeft al juridische stappen genomen tegen Hongarije vanwege zorgen over de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de centrale bank.

Orban kwam in 2010 aan de macht en heeft zijn tweederdemeerderheid in het parlement gebruikt om het politieke landschap naar zijn hand te zetten op een manier die heeft geleid tot scherpe kritiek van de EU en de Verenigde Staten.