DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft Herman Tjeenk Willink bij diens afscheid als vicepresident van de Raad van State geprezen als ''de grote stille knecht''.

Rutte loofde het jarenlange advieswerk van Tjeenk Willink en diens passie voor de publieke zaak.

Rutte sprak Tjeenk Willink woensdagmiddag toe tijdens een buitengewone vergadering van de Raad van State ter gelegenheid van het afscheid van de vicepresident. Tjeenk Willink wordt per 1 februari opgevolgd door oud-minister Piet Hein Donner.

Volgens Rutte heeft Tjeen Willink ''een zeldzaam inzicht in onze constitutionele verhoudingen''.

Politieke analyse

Adviezen waren volgens hem altijd ''op basis van een gedegen politieke analyse''. ''Zo werd elke kwestie boven het alledaagse uitgetild'', aldus de premier.

Rutte maakte als VVD-leider in 2010 Tjeenk Willink van nabij mee als informateur. In de ogen van Rutte is het de kracht van Tjeenk Willink om boven de partijen te staan.

''Het is werkelijk een genot om van dichtbij te mogen meemaken met hoeveel rust en overzicht u op de bok staat.''

Ridder

De scheidend vicepresident is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. De koningin reikte hem de versierselen woensdag uit, tijdens een besloten bijzondere vergadering van het adviesorgaan.

Tjeenk Willink ontvangt de koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten als vicepresident van de Raad van State.

Scherp

''In onze veelvuldige contacten heb ik ervaren hoe u als scherp waarnemer kennis van zaken paart aan oorspronkelijk denken.''

Dat sprak koningin Beatrix woensdagmiddag tot de scheidende vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink.

Probleem

''Daarbij is uw eerste vraag bijna altijd: 'wat is eigenlijk het probleem? U bezit het talent vervolgens zaken vanuit een meervoudig perspectief te beschouwen en elk onderwerp te doorzien en fijnzinnig te fileren'', aldus de koningin.

''Gelukkig gaan deze eigenschappen samen met grote maatschappelijke betrokkenheid en een goed gevoel voor humor. Dankzij al deze kwaliteiten heeft de Raad in u een uitstekende vicepresident gehad.''

Analyses

''Met uw scherpe analyses en uw jaarlijkse 'Algemene beschouwingen' hebt u een grote bijdrage geleverd aan het denken over ons staatsrecht en het maatschappelijk bestel'', stelde Beatrix verder vast.

En als vicepresident van de Raad van State heeft Tjeenk Willink de organisatie van dit Hoge College van Staat 'met tact, geduld en doorzettingsvermogen naar een nieuwe structuur geleid', aldus de vorstin. Hij deed dat 'doelgericht, met visie en met grote zorgvuldigheid'.

Afscheid Tjeenk Willink