AMSTERDAM - D66 wil dat het kabinet een rapport over de alternatieven voor het onder water zetten van de Hedwigepolder intrekt, nu blijkt dat de experts geen inhoudelijk oordeel hebben gegeven over de plannen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) is dat niet van plan, bleek dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bleker onderhandelt momenteel met de Europese Commissie (EC) over de alternatieven voor het ontpolderen van de Hedwigepolder. De EC is niet tevreden over Blekers plannen en vroeg een nadere onderbouwing.

De experts die de bewindsman naar de plannen heeft laten kijken, hebben echter geen inhoudelijk oordeel gegeven, meldt weekblad Vrij Nederland (VN) dinsdag.

Methodes

Zij hebben alleen gekeken of de wetenschappelijke methodes van het onderzoek deugden. Het betreft daarnaast een 'eerste inschatting, geen volledige review', zegt een van hen, Justus van Beusekom, tegen VN.

Hij waagt zich niet aan een inhoudelijk oordeel. Desgevraagd vindt hij het onder water zetten van de Hedwigepolder de 'elegantste oplossing', aldus het weekblad.

Experts

"De geraadpleegde experts geven aan dat er geen enkele twijfel kan bestaan over het wetenschappelijke gehalte van het door Deltares geleverde rapport", schreef Bleker echter aan de Europese Commissie.

"De Nederlandse regering acht met de conclusies van deze prominente wetenschappers de wetenschappelijke basis voor het besluit van de Nederlandse regering buiten elke twijfel te hebben gesteld".

Eis

Van Veldhoven eiste dat Bleker het rapport intrekt. "Dat de staatssecretaris zich in zulke bochten wringt om zijn gelijk te krijgen, dat verbaast mij zelfs. Ik wil dat hij zijn brief intrekt en de realiteit onder ogen ziet: dat de Hedwige ontpolderen de beste oplossing is."

Bleker is dat niet van plan. De deskundigen zijn slechts gevraagd om een oordeel over de wetenschappelijke kwaliteit van het alternatieve plan te geven. Hun is niet gevraagd om een 'politiek oordeel'.

De bewindsman blijft erbij dat is voldaan aan het verzoek van de Europese Commissie om de wetenschappelijke onderbouwing van het kabinetsbesluit te toetsen.

Gesprek

De staatssecretaris heeft volgende maand een gesprek met de verantwoordelijke eurocommissaris over de Westerschelde. "Het zal wel blijken hoe dat verder loopt.

We gaan alle vragen met de Europese Commissie bespreken en kijken waar we met elkaar uitkomen." Dat is de 'normale, rustige, bestuurlijke maner van werken', aldus Bleker.

Ruzie

Het kabinet ruziet al enkele jaren met Vlaanderen over de ontpoldering van de Hedwigepolder. Dat is nodig om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij de verdieping van de Westerschelde om de haven van Antwerpen beter toegankelijk te maken.

Bleker denkt aan de afspraken met Vlaanderen te kunnen voldoen door andere polders onder water te zetten

Vorige week nog heeft de nieuwe Belgische premier Elio Di Rupo de kwestie aangekaart bij premier Mark Rutte (VVD). Vlaanderen zou intussen al werken aan een schadeclaim van honderden miljoenen euro's.