AMSTERDAM - Overheidssubsidies gericht op het voorkomen van een dip in de bouwproductie door de economische crisis van 2008 hebben effect gehad.

De 360 miljoen euro aan stimuleringsmaatregelen zorgden voor 1,1 miljard aan extra bouwproductie. Dat blijkt uit dinsdag verschenen onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw in opdracht van het kabinet.

Het kabinet-Balkenende nam in 2009 diverse maatregelen om de woningproductie en de bouwwerkgelegenheid niet te veel te laten terugvallen door de economische crisis.

Naast de extra bouwproductie leverde deze maatregelen voor 8400 aan arbeidsjaren aan extra werk op, waarvan 5700 in de bouw. Het overige extra werk kwam terecht bij andere bedrijven zoals toeleveranciers.

Nieuwbouw

Een maatregel bedoeld om nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen leverde veruit het meeste op. Deze subsidie leverde 2,7 keer zo veel als het rijk er kwijt aan was: in totaal 810 miljoen euro aan extra bouwproductie.

De verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie heeft gezorgd voor 150 miljoen euro extra omzet. Deze maatregel kostte de overheid vrijwel niets. Een subsidie voor isolatieglas was minder succesvol. De overheid gaf hier meer aan uit, dan het aan werk voor de bouw opleverde.

Moeilijk

De onderzoekers geven aan dat het moeilijk is om te meten of de dip niet ook voorkomen was zonder de maatregelen van de overheid. Door projecten te vergelijken die wel of geen subsidie toegewezen hebben gekregen, zeggen zij toch een bewijs te hebben voor het effect van de subsidies.

In vergelijking met ongesubsidieerde projecten zijn projecten met geld van de overheid sneller gestart. Bovendien vielen deze projecten minder snel stil, zeven tegenover zeventien procent.

Het huidige kabinet is niet van plan extra subsidies in te voeren om de economie te stimuleren.