AMSTERDAM - Het Centraal Planbureau (CPB) brengt de economische ramingen over volgend jaar pas 20 maart naar buiten. De publicatie stond aanvankelijk gepland voor februari.

De coalitiepartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV hebben steeds aangegeven pas te willen praten over extra bezuinigingen na publicatie van de cijfers van het CPB.

De cijfers zijn vertraagd doordat het kabinet het planbureau om extra informatie had gevraagd. Het wilde niet alleen een vooruitblik naar 2012 en 2013, maar ook naar 2015, legt een woordvoerder van het CPB uit.

De ramingen over volgend jaar worden daarom nu tegelijkertijd naar buiten gebracht met het Centraal Economisch Plan.

Begrotingstekort

Het planbureau berekent in de economische ramingen onder meer het verwachte begrotingstekort van de Nederlandse overheid. Het tekort moet volgens de Europese begrotingsregels lager zijn dan drie procent van het bruto binnenlands product.

Het CPB becijferde eerder al dat het tekort dit jaar uitkomt op 4,1 procent van het bbp.

Sancties

Maandagavond zijn de Europese ministers van financiën het eens geworden over automatische sancties voor EU-lidstaten met een te hoog tekort. In het regerings- en gedoogakkoord van het kabinet-Rutte is afgesproken dat extra bezuinigd moet worden indien het tekort ondanks de achttien miljard aan bezuinigingen te hoog blijft.