AMSTERDAM - PVV'er Hero Brinkman heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen het weekblad Elsevier.

De raad meldde dinsdag die klacht te hebben ontvangen.

Brinkman is kwaad op het tijdschrift dat volgens hem suggereert dat hij achter dreigementen zit tegen trendwatcher René Boender. Hij verwijt het weekblad, dat Brinkman in verband brengt met een 'Twitterknokploegje', ''leugens en stemmingmakerij''.

Lezing

De Willem Arondéuslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de provincie Noord-Holland. Het doel is om een debat uit te lokken over actuele maatschappelijke thema's.

Boender besloot onlangs de lezing niet te houden, na kritiek van Brinkman. Die is behalve Tweede Kamerlid van de PVV ook Statenlid in Noord-Holland.

Boender zei zich geïntimideerd te voelen. Brinkman had over Boender getwitterd: ''Deze klimaatgoeroe vraagt rond 6500 euro voor lezing van half uurtje. Compleet over de top. Graaier!’’

Voorzitter Jeff Leever van de werkgroep die de lezing voorbereidt, zei al eerder over het terugtrekken van Boender: ''De PVV heeft allerlei onzin over hem naar buiten gebracht, bijvoorbeeld dat hij een linkse graaier zou zijn.''

Rechter

Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier suggereert Brinkman om ''als hij denkt dat hij een zaak heeft, naar de rechter te stappen''.

Het weekblad heeft geen relatie met de Raad voor de Journalistiek en houdt zich maar aan één code en dat is de Nederlandse wet, aldus Joustra.