NIJMEGEN - Burgemeesters krijgen in Nederland steeds meer bevoegdheden.  

Ze krijgen steeds zwaardere verantwoordelijkheden en worden steeds vaker afgerekend als een politicus.

Om die reden is het veel beter om burgemeesters te kiezen in plaats van te laten aanstellen via een sollicitatieprocedure.

Dat heeft Thom de Graaf maandagavond gezegd bij zijn afscheid als burgemeester van Nijmegen. De Graaf wordt voorzitter van de HBO-Raad.

Legitimiteit

''Na 5 jaar praktijkervaring als burgemeester vind ik nog steeds dat een gekozen burgemeester beter is voor de legitimiteit en de slagvaardigheid van lokaal bestuur. Die gekozen burgemeester, die gaat er komen'', aldus de D66'er, die als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties aftrad toen hij de slag om de gekozen burgemeester verloor.

De Graaf uitte in zijn toespraak kritiek op het kabinetsbeleid. Zo zat hij als burgemeester van de grootste gemeente van Oost-Nederland bij de voorbereidingen voor het nieuwe politiebestel dat er gaat komen.

Kritisch

''Of dat gaat lukken hangt af van de vraag of de nationale politie een centralisatie wordt met Haagse incidentsturing, of een organisatie die thuis is in de lokale samenleving. Ik blijf er kritisch over.'' En over het miderhedenbeleid: ''De multiculturele samenleving is geloof ik per Haags decreet afgeschaft, maar in Nijmegen bestaat het gelukkig nog.''

Wie De Graaf gaat opvolgen, is nog niet bekend. Acht mannen en een vrouw zitten nog in de sollicitatieprocedure. Nijmegen krijgt voorlopig Wim Dijkstra (PvdA) als waarnemer.