UTRECHT - Ruim 12.500 docenten en andere medewerkers in het onderwijs gaan donderdag staken tegen de Wet onderwijstijd van minister Marja van Bijsterveldt.

Zo'n 600 scholen hebben zich aangemeld bij de staking, tientallen daarvan sluiten donderdag de hele dag de deuren. Dat heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) maandag laten weten.

In de Jaarbeurs in Utrecht is donderdag een manifestatie. Een woordvoerder van de vakbond vindt het lastig in te schatten hoeveel mensen daarop af zullen komen. ''Als de helft van de stakers naar Utrecht komt, zijn we erg blij'', aldus de woordvoerder.

Wetsvoorstel

De docenten zijn het niet eens met het huidige wetsvoorstel. Zo wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat het aantal lesuren in de eerste 2 jaar van het voortgezet onderwijs op 1040 per jaar blijft, in plaats van de 1000 uren die docenten en scholieren willen.

De docenten zijn bang dat scholieren wel op school moeten zijn, terwijl ze geen les krijgen. Op die manier zouden ze ‘opgehokt’ worden. Ook is de onvrede over andere kabinetsplannen groot onder het onderwijspersoneel, zoals bijvoorbeeld de bevriezing van de salarissen en de bezuinigingen op passend onderwijs.

Geen politici

Tijdens de bijeenkomst in Utrecht komen geen politici de stakers toespreken. ''Dat is een bewuste keuze. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer; de Tweede Kamerleden hadden eerder al hun zegje kunnen doen'', aldus de woordvoerder van de AOb.

Een paar duizend scholieren protesteerden eind vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam tegen de maatregel. Begin deze maand hield de bond Leraren in Actie een driedaagse staking en een bijeenkomst op het Plein in Den Haag waar enkele honderden leraren op afkwamen