BRUSSEL - De Europese Unie heeft maandag besloten tot een olie-embargo tegen Iran. Ook zijn de tegoeden van de Iraanse centrale bank bevroren.

De strafmaatregelen moeten Iran er toe brengen weer te gaan praten over zijn omstreden atoomprogramma.

De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben maandag formeel ingestemd met de sancties, die tot stand zijn gekomen na overleg van de 27 EU-ambassadeurs, zeiden diplomaten.

Het embargo wordt onmiddellijk van kracht voor nieuwe contracten voor ruwe olie en olieproducten. Lopende contracten zijn geldig tot juli.

Actie ondernemen

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat het van het grootste belang is dat er actie wordt ondernomen tegen Iran. "Dit is geen kwestie van regionale veiligheid", zei hij. "Dit is een kwestie van wereldwijde veiligheid."

Het vooraanstaande Iraanse parlementslid Heshmatollah Falahapisheh zei in reactie op het besluit dat zijn land het recht heeft de Straat van Hormuz te sluiten, als vergelding voor de sancties.

Iran heeft herhaaldelijk gedreigd de zee-engte te sluiten in het geval van een olie-embargo. Ongeveer twintig procent van het wereldwijde olietransport gaat via de Straat van Hormuz.

Zondag passeerde een Amerikaans vliegdekschip nog zonder problemen de Straat van Hormuz, die de Golf van Oman en de Perzische Golf met elkaar verbindt.