DEN BOSCH - NU.nl sprak Job Cohen na afloop zijn congresspeech in Den Bosch over de voortdurende opmars van de SP en de voorzichtig verhardende toon jegens het kabinet.

De speech van PvdA-leider Job Cohen stak zondagmiddag op het partijcongres in de Brabanthallen enigszins schril af bij de 'maiden speech' die de nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman even daarvoor hield.

Waar Spekman ovatie na ovatie oogstte met zijn opzwepende speech uit het blote hoofd, oogstte Cohen bescheidener applausjes. De partijleider erkende ook halverwege dat hij toch echt even zijn leesbril erbij moest pakken.

Dat zijn nieuwe partijvoorzitter de show stal, deerde hem echter niet. "Eigenlijk ben ik er wel een beetje trots op", aldus Cohen na afloop van zijn speech tegen NU.nl.

De fractievoorzitter had wel grotere zorgen aan zijn hoofd. Uitgerekend op dé dag van het PvdA-congres kwam Maurice de Hond met nieuwe peilingen. De SP was al langer op stoom en is nu de PvdA voorbij en zelfs de grootste partij van Nederland.

Wat dacht u toen u de peilingen van De Hond las?

"Ik dacht vooral dat de stemmen die er bij de SP bijkomen van de PVV afkomen. Ik heb ze liever daar dan bij de PVV. En ik heb ze nog liever bij de PvdA."

"Ik heb zo vaak gezegd: wij hebben niet altijd een makkelijk verhaal. Sommige dingen zijn niet leuk, maar die moet je toch voorstellen omdat dat uiteindelijk het beste is."

Vertelt de SP wel het makkelijke verhaal?

"Laat ik het bij mezelf houden. Ik zie dat mensen het niet leuk vinden wat wij vertellen over de AOW. Het is ook niet leuk om te horen dat je moet doorwerken tot 67. Maar tegelijkertijd zie je dat wij dat kunnen doen op een manier waarop je onderscheid maakt tussen wie dat wel en wie dat niet kan dragen."

De SP stijgt wel in de peilingen. Dat verklaart u doordat zij een ongenuanceerder verhaal hebben tegen dit kabinet?

"Ik hou het opnieuw bij mezelf. Ik zie dat ons verhaal soms niet leuk is, maar ik ben er van overtuigd dat mensen zullen zeggen: het is wel eerlijk."

Er komen open lijsttrekkersverkiezingen bij de PvdA waarbij ook niet-leden mogen stemmen. Partijen als VVD en D66 hebben slechte ervaringen gehad met een strijd binnen een partij. Bent u daar niet bang voor?

"Ik ga er vanuit dat bij ons in de partij mensen boven komen drijven die dat heel goed kunnen. Met inachtneming van de verschillen in visie die er zijn binnen de partij, want we zijn een brede debatpartij. We hebben het ook al eerder gehad. Bos had destijds ook al tegenkandidaten."

U zei zaterdag in de Volkskrant: Rutte hoeft niet meer aan te kloppen voor steun van de PvdA. Was dat eerder wel zo?

"Nee."

Vanwaar dan dit statement?

"Ik werd daar naar gevraagd: Stel dat Rutte bij je komt, wat doe je dan?"

Dus het was geen nieuws?

"Dat laat ik aan de lezer over. Dit was mijn antwoord. Om eerlijk te zijn had ik het al eens eerder gezegd."

"Maar het is wel een logisch antwoord, want bij die achttien miljard zit al heel veel waar ik mordicus tegen ben. Dan gaan we toch niet daarbovenop nog een heleboel andere dingen doen?"

Maar het moet van Europa. Het begrotingstekort mag niet hoger zijn dan 3 procent.

"Dat kan dus niet met dit kabinet."

Dan moet er nog steeds bezuinigd worden.

"Dat heb ik ook gezegd. Er zijn drie dingen die je moet doen. Investeren, hervormen en bezuinigen. Daar loop ik niet voor weg."

Dus extra bezuinigingen zijn ook voor de PvdA bespreekbaar.

"We zullen moeten afwachten wat het CPB zegt. En op welke manier je dat dan doet. Het gaat om goeie houdbare overheidsfinanciën, maar ook om groei. Als je dat niet doet gaat het alleen maar slechter."