DEN HAAG - Ook niet-leden krijgen een stem bij de keuze voor de lijsttrekker van de PvdA. Dat heeft het PvdA-congres bij meerderheid besloten.

De nieuwe PvdA-voorzitter Hans Spekman had hiervoor gepleit. De aangenomen motie vraagt te komen tot een bredere verkiezingen waarbij niet-leden tegen een kleine vergoeding hun stem kunnen uitbrengen.

Ook moeten deze niet-leden een verklaring ondertekenen waarbij zij hun sympathieën voor het gedachtegoed van de partij onderschrijven.

Partijleider Job Cohen riep in zijn speech premier Mark Rutte op om op te stappen. ''Als onder jouw verantwoordelijkheid dagelijks ruim 200 mensen werkloos worden, dan wordt het tijd dat je zelf ontslag neemt." 

''Het kabinet bewandelt de doodlopende weg van het neoliberalisme'', aldus Cohen. 

Hij herhaalde zijn stelling dat Rutte niet bij hem hoeft aan te kloppen als hij steun zoekt voor extra bezuinigingen. "Mijn deur blijft dicht voor snoeiharde extra bezuinigingen. Potdicht."

Progressieve lente

Afzwaaiend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zei in haar afscheidsspeech te hopen op een 'progressieve lente'. 

"Een lente waarin progressieve partijen een politieke route schetsen naar een vrij land dat trots is op haar beschaving", aldus Ploumen.

"Waar iedereen die mee wil doen, mee kán doen, een land dat vooruit wil in de wereld."

Ze zegt dat haar hoop op het slagen van de progressieve lente wordt gevoed door de samenwerking in gemeenten, op het Binnenhof en de manifestatie 'Een Ander Nederland', afgelopen weekend in Nijmegen.

Spekman

Spekman hield zondag zijn 'maiden speech' in Den Bosch. Hij riep op tot een 'activistischere' PvdA in de strijd tegen 'de macht van het snelle geld' en voor behoud van goed onderwijs en goede gezondheidszorg.

Hij heeft eerder al een aantal plannen gepresenteerd om de PvdA terug te krijgen op het oude ledenniveau van 100.000.

Zo wil hij het hoofdkantoor van de partij weghalen uit de grachtengordel. Het PvdA-congres steunde Spekman in zijn oproep om het partijkantoor te verhuizen.

Ook wil een meerderheid van het congres dat in het hoofdkantoor alleen nog duurzame energie gebruikt wordt en dat wordt overgestapt naar een verantwoorde bank.

Partijcongres PvdA