DEN HAAG - De SP is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond uitgegroeid tot de grootste partij van Nederland. Dat gebeurde nooit eerder. De PVV zakt verder terug. PvdA en CDA behalen samen nog maar 29 zetels.

Ten opzichte van een week eerder stijgt de SP met 2 zetels naar 32. Dat zijn er 17 meer dan de partij nu heeft in de Tweede Kamer. Sinds half december heeft de partij van Emile Roemer een opmars gemaakt van liefst 7 zetels.

In dezelfde periode zakte de PVV juist met 7 zetels. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de gedoogpartner van het kabinet uitkomen op 20 zetels.

Dat is er 1 minder dan vorige week en de laagste score voor de partij van Geert Wilders sinds het begin van het kabinet in oktober 2010. De PVV heeft nu 24 zetels.

CDA

Ook regeringspartij CDA daalt verder. Bij verkiezingen zouden de christendemocraten nu de hand weten te leggen op 12 zetels, 1 minder dan vorige week. Dat zijn er 9 minder dan de partij er nu heeft in het parlement. De partij omarmde zaterdag tijdens een congres een nieuwe koers voor de lange termijn.

De PvdA, onder leiding van Job Cohen, zakt een zetel en komt uit op 17. Een verlies van 13 ten opzichte van de positie in de Kamer nu. Cohen zei zaterdag dat hij geen steun meer geeft aan het minderheidskabinet op andere punten dan pensioenen en de eurocrisis, als de regering steun van Wilders ontbeert.

Gedoogkabinet

De traditioneel grote partijen PvdA en CDA behalen in de peiling samen nog maar 29 van de 150 zetels, ofwel minder dan 20 procent van de kiezers. Het 'gedoogkabinet' van VVD, CDA en PVV komt uit op 62 zetels. Dat zijn er 14 minder dan de 76 bij de aanvang van de samenwerking.

De VVD daalt met 1 zetel naar 30, tegen 31 nu in de Kamer. D66 blijft staan op 16 zetels. Dat betekent een winst van 6 zetels ten opzichte van de positie van de partij van Alexander Pechtold nu.

'Leuk compliment'

''Een leuk compliment. Maar daarna wel weer met beide benen op de grond. Want het blijven peilingen'', stelde Roemer in een reactie.

De peiling geeft volgens Roemer wel aan dat steeds meer mensen niet geloven in de maatregelen die dit kabinet neemt om de crisis te bestrijden. Snel verkiezingen zou de SP momenteel goed uitkomen, erkende hij. Maar hij benadrukte nog eens de vluchtigheid van peilingen.