DEN HAAG - De nieuwe toekomstvisie van het CDA straalt meer verwantschap en verbondenheid uit dan het regeerakkoord. Dat zei CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) na afloop van het CDA-congres zaterdag tegen NU.nl.

Op de vraag in hoeverre de sfeer van de nieuwe CDA-koers verschilt met de sfeer die het regeerakkoord uitstraalt, antwoordde De Jager: “Kijk, het is een regeerakkoord met de VVD. Ik denk dat uit de visie van het strategisch beraad de echte CDA-thema’s klinken, die je misschien wat minder vindt bij de Liberalen. Dan heb ik het over termen als verwantschap, verbondenheid, de samenleving.”

Wel vindt de minister dat het huidige regeerakkoord dichter bij het CDA-programma staat ‘dan bijvoorbeeld ten tijde van het kabinet Balkenende 4’. “Toen waren de verschillen waarschijnlijk groter, in ieder geval op sociaal-economisch en financieel terrein.”

Nuance

In vergelijking met de oude koers van het CDA, denkt De Jager dat er met de nieuwe visie ‘voor de lange termijn nuanceverschillen zijn’. In dat opzicht noemt hij de ambities voor de woningmarkt als een duidelijk voorbeeld.

De Jager: “Op andere gebieden, denk aan financiële degelijkheid, is het zo dat het CDA daar al altijd voor heeft gestaan. Er vindt geen echte koerswijziging plaats.” 

Coalitie

Hoewel er tijdens het congres niet lang werd stilgestaan bij de plannen van het huidige kabinet, proefde de minister van Financiën wel inhoudelijke ondersteuning ‘van wat we aan het doen zijn’.

“Er is niet alleen zuinigjes gezegd: ‘de handtekening staat’, maar ook dat we goed bezig zijn op terreinen als financiën, onderwijs en de economie.”

Hoe het kabinet handelt op thema's als milieu en immigratie, werd tijdens het congres niet aangekaart. Overigens bevestigde De Jager dat een gedoogcoalitie met de PVV ook in de toekomst mogelijk blijft: “Ik zie niet in hoe daar nu verandering in zou komen.”

CDA-congres