UTRECHT - Het CDA houdt vast aan de klassieke uitgangspunten van de partij bij het verder bepalen van de politieke koers.

Dat bleek zaterdag op het partijcongres de uitkomst van een zoektocht die de commissie ‘Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden’ de afgelopen maanden heeft gehouden bij de christendemocraten.

De commissie onder leiding van Jacobine Geel kreeg vorig jaar de opdracht om de oude uitgangspunten van het CDA - gespreide verantwoordelijkheid, publieke gerechtigheid, solidariteit en rentmeesterschap - in woorden te moderniseren.

Dat gebeurde naar aanleiding van de grote verkiezingsnederlaag in 2010 en de heftige interne partijdiscussie over deelname aan het minderheidskabinet met de VVD en gedoogsteun van de PVV.

Compassie

Bij het vorige CDA-congres deed Geel een aantal suggesties en noemde bijvoorbeeld de woorden duurzaamheid en compassie. Vooral op het laatste woord kwam veel kritiek vanuit de partij, omdat het zich te veel zou richten op de zwakte van mensen in plaats van op persoonlijke verantwoordelijkheid.

Volgens Geel is na veel discussie en gesprekken besloten de vier uitgangspunten niet te vervangen door nieuwe begrippen. ''Daarmee deden we de uitgangspunten uiteindelijk tekort. We hebben daarom nieuwe woorden en beelden toegevoegd om de actieve intenties die het CDA met zijn uitgangspunten heeft weer te geven.''

Peetoom

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA wil een ''stevig gesprek'' binnen de partij ''in alle openbaarheid''. Daartoe riep ze zaterdag de leden op tijdens het CDA-congres in Utrecht over het bepalen van de partijkoers voor de langere termijn.

Peetoom voegde aan toe: ''En hopelijk denken we verschillend''. Want anders komt een goede partijdiscussie volgens haar niet van de grond.

De Geus

CDA-leden applaudisseerden met grote regelmaat voor de nieuwe koers die voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad uitstippelde op het partijcongres van de christendemocraten. Zijn presentatie van het rapport 'Kiezen en Verbinden' van de denktank vormt het startsein van een maandenlange discussie met de leden over de koers van het CDA de komende 10 à 15 jaar.

Volgens De Geus is het zaak heldere keuzes te maken vanuit ''het politieke midden''. Het Strategisch Beraad pleit onder meer voor durf om te hervormen. De Geus wees op de economische crisis, die volgens hem zwaar drukt op samenleving en duidelijk maakt dat we de afgelopen jaren op te grote voet hebben geleefd.

Donner

Oud-minister Piet Hein Donner kreeg tijdens het congres een staande ovatie van de leden. Donner was door partijvoorzitter Ruth Peetoom op het podium geroepen om hem te bedanken voor zijn diensten aan de partij. De CDA'er wordt vicevoorzitter van Raad van State na ongeveer 10 jaar minister te zijn geweest (Justitie, Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken).

Donner toonde zich ingenomen met het feit dat hij als 60-plusser nog kan veranderen van functie. ''En het voordeel voor het CDA is dat ik geen partijprominent kan worden, want ik moet mijn mond houden'', zei hij, verwijzend naar zijn nieuwe functie.

CDA-congres