HILVERSUM - CDA'er Cees Veerman vindt het een ''grootmoedige daad'' dat CDA-minister Maxime Verhagen zegt niet beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen.

Veerman zei dat zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

''Dat hij plaats maakt en duidelijkheid geeft over zijn positie is grootmoedig. Hij heeft dat besluit genomen, daar heb ik alleen maar waardering voor'', aldus Veerman.

Veerman is een tegenstander van de gedoogconstructie met de PVV. Hij liet zich eerder kritisch uit over Verhagen, die hij machtsspelletjes verweet.''Verhagen heeft een drive om dingen tot stand te brengen, daar kan je het niet mee eens zijn. Maar als een persoon met zoveel idealen zo'n beslissing neemt, dan is dat gewoon klasse'', aldus Veerman.

Uitgesloten

Veerman noemde het ''uitgesloten'' dat hij zich beschikbaar stelt als lijsttrekker. Hij wilde geen namen noemen van CDA'ers die in zijn ogen kandidaat zijn. Hij pleit voor een goede procedure, waarna de juiste persoon ''komt bovendrijven''.

Het CDA praat zaterdag tijdens een congres over het zogenoemde Strategisch Beraad, ofwel een opzet voor een nieuwe koers van de partij voor de komende 10 à 15 jaar. Veerman zegt blij te zijn met de geest van de tekst. Volgens hem kan het stuk dienen als een nieuwe start van de partij.

Veerman betreurt dat de regeringsdeelname van het CDA geleid heeft tot een scheiding binnen de partij. ''Kritiek werd als deloyaliteit gekenschetst, dat is niet goed. Die cultuur hebben we niet.'' Zelf vindt hij dat hij te weinig heeft gedaan de kloof binnen de partij te dichten. ''Daar heb ik spijt van'', stelde hij.

Nieuwe koers

Een nieuwe koers van de partij kan volgens Veerman bestaan naast de huidige afspraken die het CDA heeft gemaakt in het regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. ''Die processen kunnen enige tijd langs elkaar lopen.''