DEN HAAG - Oud-minister Aart Jan de Geus is niet beschikbaar voor het politiek leiderschap van het CDA. Dat heeft hij vrijdag gezegd in het tv-programma Nieuwsuur.

''Ik heb bijgedragen aan het werk van het CDA als minister in de jaren 2002-2006 en die periode heb ik achter me gelaten'', antwoordde hij op de vraag waarom hij niet in de markt is.

Onder leiding van De Geus presenteerde het zogenoemde Strategisch Beraad van het CDA vrijdag een opzet voor de nieuwe koers van het CDA voor de komende 10 à 15 jaar.

Zaterdag wordt tijdens een CDA-congres in Utrecht het startsein gegeven voor de discussie met de leden over dit stuk.

Poppetjes

De Geus memoreerde in de tv-uitzending dat de vraag naar een leider nu niet aan de orde is, omdat er geen verkiezingen zijn. Volgens hem is zijn partij nu eerst met de inhoud bezig en later met de poppetjes.

Zijn denktank pleit onder meer voor het aanpassen van de hypotheekrenteaftrek, meer aandacht voor duurzaamheid en het hervormen van de arbeidsmarkt.

Balkenende

Sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende heeft het CDA geen partijleider. Momenteel wordt de partij geleid door een driemanschap van vicepremier Maxime Verhagen, fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Eerder lieten prominenten als Camiel Eurlings en Jan Kees de Jager weten niet beschikbaar te zijn voor het politiek leiderschap.